Oefenen op de viool
Mooi viool leren spelen vereist jaren dagelijkse oefening
De kwaliteit van het studeren is nog belangrijker dan het aantal uren
Om snel vooruit te gaan in je spel is het belangrijk wat je precies moet oefenen en hoe je jezelf kunt corrigeren
In de onderstaande artikelen geef ik je tips om effectief te oefenen op de viool om snel te vorderen in je vioolspel:
[Video] Bekijk een week in mijn leven als tweelingmoeder, professioneel violiste en online ondernemer
In deze video neem ik je naar een opname met mijn pianiste, achter de schermen bij mijn online onderneming, een Latijnse Mis en meer!
[Video] 4 Tips om goed te leren strijken op de viool
Wil je een mooie klank maken op je viool?
In deze video leg ik de basis uit van een een goede streektechniek:
De video is gericht op de beginselen van het strijken. Hiermee is deze geschikt voor beginners, maar ook gevorderde violisten die al jaren spelen kunnen profiteren van het verbeteren van hun basistechniek.
Strijkstokhoudingen door de eeuwen heen
In de strijkstokhouding heeft elke vinger een aparte functie De manier waarop je je strijkstok vasthoudt en strijkt is van grote invloed op je toonvorming, je technische mogelijkheden en je muzikale expressie. Aan de strijkstokhouding en het vioolspel in het algemeen...
[Video] Beginnen met vioolspelen
Wil je beginnen met vioolspelen?
In deze video deel ik tips, advies en geef ik je wat eerste oefeningen speciaal voor jou als beginner.
[Artikel] Kant-en-klare antwoorden op lastige, niet-zo-grappige of juist goede vragen van ‘dreuzels’ die niet vioolspelen
Hoe ga je daar nu mee om… mensen die niet vioolspelen. Je omgeving ziet je vast weleens met je vioolkoffer lopen of horen je vertellen over je hobby/passie/uitlaatklep/lifestyle. Vaak komen er dan allerlei vervelende vragen op je af waar je niet direct het antwoord op weet… of vragen die je zo vaak krijgt dat je het eigenlijk helemaal zat bent.
Ik begrijp je! Ik krijg die vragen al meer dan twintig jaar. Toch is het belangrijk dat we niet onze neusjes in de lucht doen, maar dat we proberen anderen te inspireren met onze passie: muziek en vioolspelen. We willen immers enthousiasme uitdragen. Maar… dat mag natuurlijk best met een vleugje humor.
[Artikel] Effectief oefenen op je viool: in weinig tijd veel resultaat
Je wilt wel vooruit in je vioolspel, maar je hebt zo weinig tijd om te oefenen. Hier zijn een aantal tips om in weinig tijd veel resultaat te behalen.
[Artikel] Vioolspelen met hart en ziel: zo doe je dat!
Je oefent hard en gaat vooruit, maar het lukt je maar niet om écht emotie in je muziek te leggen. Lees in dit artikel de 5 dingen die je kunt doen om mensen te raken met je vioolspel!
[Artikel] 5 Tips om door het plateau van je vioolspel heen te breken
Soms ben je helemaal vastgelopen in je vioolspel en zit je al lang op hetzelfde niveau. Hoe ontwikkel je je verder naar een hoger niveau? Is het nog wel mogelijk?
Voordat ik je de tips ga geven, deel ik graag het pijnlijke verhaal van mijn eigen plateau.
[Artikel] Je leert het snelst mooi en goed vioolspelen als je DIT oefent…
Oefenen is wat je vioolspelen maakt of breekt. Je kunt een goede docent hebben, talent hebben, een mooi instrument hebben, maar zonder een hoop uren studeren komt er van dat vioolspelen niet zoveel terecht.
Maar wat doe je dan tijdens dat oefenen? Hoe krijg je het beste resultaat van al die uurtjes ploeteren?
[Artikel] 6 Slimme tips om toonladders te studeren op de viool
Toonladders zijn als het ware een laboratorium voor je techniek. Toonladders studeren kun je zien als het leren van vocabulaire en grammatica om de taal die muziek heet te leren spreken.
Wel is het belangrijk dat je slim studeert en dat je een goede keuze maakt voor welke toonladder je studeert en hoe je dat doet.
Dit artikel geeft je wat slimme tips om te bepalen welke toonladder je het beste op dit moment kunt studeren, hoe en waarom.
[Artikel] Zo gaat je vioolspel als volwassene snel vooruit!
Bijna de helft van mijn vioolles praktijk bestaat uit volwassen leerlingen. Veel daarvan zijn als volwassene begonnen met vioolspelen. In de jaren dat ik fulltime lesgeef ben ik er inmiddels aardig achter gekomen wat de valkuilen zijn. 5 Tips om jezelf, als volwassen leerling, niet te saboteren
Twee ontdekkingen vind ik het meest interessant…
[Artikel] Hoe je een stukje op gehoor kunt naspelen op je viool of altviool
Er zijn heel veel oefeningen om te leren je muzikaal gehoor te verbeteren en hiermee stukjes op gehoor te kunnen naspelen. Het stellen van de juiste vragen aan jezelf is hierbij essentieel.
In dit artikel geef ik een aantal tips en voorbeelden van oefeningen.
[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)
Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!
Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.
Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?
Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?
[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen
Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.
Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.
In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.
[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen
Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…
Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.
Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.
[Aanbod] Tuner, metronoom en zuiverheid check tijdens het spelen
Sinds kort heb ik de NS Design D’addario Micro Tuner in mijn assortiment en het is sindsdien een zeer populair product. Waarom?
Dit is een slim klein apparaatje waarmee je je viool of altviool gemakkelijk kunt stemmen, je ritme vaardigheden opbouwt met de metronoom en zuiver leert spelen met de tuner terwijl je speelt.
[Artikel] Elke dag word je wakker als een beginnende (alt) violist
Je oefent flink en aan het eind van je oefensessie ben je best tevreden over het resultaat en misschien zelfs een beetje trots.
Vol vertrouwen pak je de volgende dag je (alt)viool erbij en… weg resultaat… weg zelfvertrouwen!
Herken je dit?
Ten eerste wil ik je geruststellen: het is geen gebrek aan talent en je bent niet gek!
[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool
Het allermoeilijkste van vioolspelen is misschien wel het zuiver spelen. Op zo een kleine gladde toets moet je tot op delen van millimeters je plek weten te vinden.
Speel je in een orkest, kwartet, pianotrio of met pianist… dan is het steeds weer anders om je aan te passen en om je instrument zuiver te laten klinken.
Leidt die fis naar een g of naar een e… dan is het weer anders.
Oh, en probeer eens een pianist het verschil tussen een gis en een as uit te leggen!
Behalve dat het moeilijk is, is het ook nog eens enorm belangrijk. ‘De ellende’ met de viool is dat als je voor 99% speelt in plaats van voor 100% dat alles verpest lijkt. ‘Net niet’ is met een viool of altviool ‘helemaal niet’.
[Artikel] Oefening baart kunst… 5 Tips om maximale resultaten te behalen uit het oefenen
Studeren, studeren, studeren… dat is wat je 90% van de tijd doet als je viool, altviool of cello speelt.
Het bespelen van een viool, altviool of cello kun je niet half doen. Als je niet oefent, ga je niet vooruit, wordt het saai en raak je je motivatie kwijt.
Artikel: 11 Wintertips voor jou en je instrument
Afgelopen winter had ik regelmatig zeer bezorgde klanten aan de lijn over het ontstemmen van zijn/haar instrument in de winter…
Eén van hen vroeg ‘had je daar dan niet voor kunnen waarschuwen in je ezine’… uh, dat kan natuurlijk! Dus bij deze een artikel met wintertips voor je instrument… én jezelf!