Oefenen op de viool

Mooi viool leren spelen vereist jaren dagelijkse oefening

De kwaliteit van het studeren is nog belangrijker dan het aantal uren

Om snel vooruit te gaan in je spel is het belangrijk wat je precies moet oefenen en hoe je jezelf kunt corrigeren

In de onderstaande artikelen geef ik je tips om effectief te oefenen op de viool om snel te vorderen in je vioolspel:
[Artikel] Kant-en-klare antwoorden op lastige, niet-zo-grappige of juist goede vragen van ‘dreuzels’ die niet vioolspelen

[Artikel] Kant-en-klare antwoorden op lastige, niet-zo-grappige of juist goede vragen van ‘dreuzels’ die niet vioolspelen

Hoe ga je daar nu mee om… mensen die niet vioolspelen. Je omgeving ziet je vast weleens met je vioolkoffer lopen of horen je vertellen over je hobby/passie/uitlaatklep/lifestyle. Vaak komen er dan allerlei vervelende vragen op je af waar je niet direct het antwoord op weet… of vragen die je zo vaak krijgt dat je het eigenlijk helemaal zat bent.

Ik begrijp je! Ik krijg die vragen al meer dan twintig jaar. Toch is het belangrijk dat we niet onze neusjes in de lucht doen, maar dat we proberen anderen te inspireren met onze passie: muziek en vioolspelen. We willen immers enthousiasme uitdragen. Maar… dat mag natuurlijk best met een vleugje humor.

Lees meer
[Artikel] 6 Slimme tips om toonladders te studeren op de viool

[Artikel] 6 Slimme tips om toonladders te studeren op de viool

Toonladders zijn als het ware een laboratorium voor je techniek. Toonladders studeren kun je zien als het leren van vocabulaire en grammatica om de taal die muziek heet te leren spreken.

Wel is het belangrijk dat je slim studeert en dat je een goede keuze maakt voor welke toonladder je studeert en hoe je dat doet.

Dit artikel geeft je wat slimme tips om te bepalen welke toonladder je het beste op dit moment kunt studeren, hoe en waarom.

Lees meer
[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

[Artikel] 8 Tekenen dat je echt goed gaat leren vioolspelen (of niet)

Goed viool leren spelen is een hele lange reis. Beginners onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken. Het ziet er immers zo makkelijk uit!

Sommigen blijven hun leven lang met veel plezier spelen, terwijl anderen vrij snel of na wat geworstel stoppen.

Wat bepaalt nu eigenlijk wie wel mooi leert spelen en wie niet?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het vioolspelen met plezier volhoudt?

Lees meer
[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

[Artikel] 6 Tips voor Ouders van (alt) Vioolspelende Kinderen

Wellicht lees je mijn artikelen niet omdat je zelf viool of altviool speelt, maar omdat je kind een kleine (alt) violist is.

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in het leren bespelen van een van de moeilijkste muziekinstrumenten.

In dit artikel geef ik 6 tips wat je als ouder kan doen om de resultaten die kind in de vioolles heeft te maximaliseren. Zo houd je je kind gemotiveerd en kan je kind zich optimaal muzikaal ontwikkelen.

Lees meer

[Artikel] Kan het wat zachter??? Geluidsoverlast van je viool of altviool en wat je eraan kunt doen

Musiceren is een fantastische uitlaatklep! Maar misschien vinden je buren/partner/kinderen/huisgenoten het allemaal wat minder fantastisch dat je viool of altviool speelt…

Misschien voel je je zelfs wel beperkt in het kunnen bespelen van je instrument, omdat je weinig gelegenheid hebt om de volle en ver dragende klanken van je akoestische instrument ten gehore te brengen. Je hebt het idee dat je muziek alleen geluidsoverlast veroorzaakt.

Dit artikel geeft een aantal oplossingen voor jezelf en je buren.

Lees meer
[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

[Artikel] 12 Tips om zuiver te spelen op de viool of altviool

Het allermoeilijkste van vioolspelen is misschien wel het zuiver spelen. Op zo een kleine gladde toets moet je tot op delen van millimeters je plek weten te vinden.

Speel je in een orkest, kwartet, pianotrio of met pianist… dan is het steeds weer anders om je aan te passen en om je instrument zuiver te laten klinken.

Leidt die fis naar een g of naar een e… dan is het weer anders.

Oh, en probeer eens een pianist het verschil tussen een gis en een as uit te leggen!

Behalve dat het moeilijk is, is het ook nog eens enorm belangrijk. ‘De ellende’ met de viool is dat als je voor 99% speelt in plaats van voor 100% dat alles verpest lijkt. ‘Net niet’ is met een viool of altviool ‘helemaal niet’.

Lees meer