De viool is één van de moeilijkste muziekinstrumenten om te leren spelen
Het is belangrijk om een goede houding en techniek te hebben, zodat je een mooie klank kunt maken en de muziek kunt spelen waarvan je houdt
Graag deel ik gratis videolessen en artikelen met je om je te laten vorderen in je vioolspel
5 Tips voor een heldere articulatie op de viool
Klinkt je vioolspel af en toe rommelig? Door te spelen vanuit je vingertoppen in plaats van vanuit je armen, kun je een heldere klank maken met een goede articulatie. In deze video leg ik uit hoe dat werkt voor de linkerhand en de rechterhand.
24 Streeksoorten op de viool
De viool is een instrument met heel veel mogelijkheden, omdat je de klank kunt kleuren met de strijkstok en je streektechniek.
In dit artikel beschrijf ik de 24 verschillende manieren om te strijken op de viool. Hiermee kun je inspiratie opdoen voor je eigen spel door nieuwe streeksoorten te leren.
[Video] 5 Tips om te strijken met een prachtige klank op de viool
In deze video geef ik je 5 tips hoe je je streektechniek op de viool kunt verbeteren zodat je kunt spelen met een mooie toon: 1) De Saaie Streek Oefening Strijk met hele stok goed recht tussen toets en kam en probeer een regelmatige volle toon te maken. De afstreek en...
Oefeningen voor een soepele strijkstokhouding
Mooi vioolspelen leer je door vloeiend te strijken met een ontspannen strijkstokhouding. In dit artikel deel ik meerdere oefeningen die je kunnen helpen bij de motoriek, souplesse en de stabilisatie om te spelen met een prachtige klank.
[Video] Vibrato leren op de viool in 5 stappen
Vibrato geeft je vioolspel een mooie warme zangerige klank
Helaas worstelen veel violisten met vibrato en velen leren het nooit echt goed
In deze video geef ik je 5 stappen waarin je een prachtig vibrato kunt leren:
[Video] 4 Tips om goed te leren strijken op de viool
Wil je een mooie klank maken op je viool?
In deze video leg ik de basis uit van een een goede streektechniek:
De video is gericht op de beginselen van het strijken. Hiermee is deze geschikt voor beginners, maar ook gevorderde violisten die al jaren spelen kunnen profiteren van het verbeteren van hun basistechniek.
Strijkstokhoudingen door de eeuwen heen
In de strijkstokhouding heeft elke vinger een aparte functie De manier waarop je je strijkstok vasthoudt en strijkt is van grote invloed op je toonvorming, je technische mogelijkheden en je muzikale expressie. Aan de strijkstokhouding en het vioolspel in het algemeen...
[Video] Beginnen met vioolspelen: Zo hou je je strijkstok vast
Leer vloeiend strijken met een mooie klank door een goede ontspannen strijkstokhouding! De manier waarop je je strijkstok vasthoudt en of deze houding flexibel en ontspannen is, maakt een groot verschil voor de klank die je maakt op de viool.
[Video] Beginnen met vioolspelen: Zo hou je je viool vast
Leer mooi vioolspelen met een goede en comfortabele vioolhouding! Of je nu net begint met vioolspelen of dat je al jaren bezig bent. Het is altijd goed om je basistechniek te blijven controleren en optimaliseren.
Strijk op verschillende contactplaatsen op je viool en verander je klank
Boeiend en expressief vioolspelen doe je door bewust te spelen met verschillende klanken
Het mooie van de viool is dat je zelf je klank kunt vormen en verschil kunt maken in de toon. Bijvoorbeeld op een piano kun je enkel de suggestie wekken van klankvorming.
Hoe verander je de klank in je vioolspel?
Top 3 Mooiste en makkelijkste studieconcertjes voor viool (gratis bladmuziek!)
Ontwikkel je speltechniek en muzikaliteit met de mooiste studieconcertjes of geniet van het luisteren ernaar.
Als je één tot twee jaar vioolles hebt, ben je waarschijnlijk je eerste beginnersboek voorbij en kun je gaan beginnen met het spelen van eenvoudige concertjes.
Dit zijn vioolconcerten of concertino’s die zo gecomponeerd zijn dat ze met een eenvoudige techniek en in de 1e positie te spelen zijn, maar wel erg muzikaal zijn.
[Video] Beginnen met vioolspelen
Wil je beginnen met vioolspelen?
In deze video deel ik tips, advies en geef ik je wat eerste oefeningen speciaal voor jou als beginner.
[Artikel] Wat is het niveau van jouw vioolspel? Welke niveaus zijn er?
Het is allemaal niet zo absoluut wat nu precies het niveau is van je vioolspel. Muziek kent veel verschillende kanten en vaardigheden, zoals gehoorontwikkeling, muzikaliteit, repertoire, speltechniek, samenspelvaardigheden, theorie kennis en meer. Je niveau is het samenkomen van al deze aspecten. Binnen bijvoorbeeld speltechniek zijn er ook weer verschillende vlakken, zoals intonatie, streektechniek, toonvorming etc. In dit artikel help ik je op weg.
[Artikel] Effectief oefenen op je viool: in weinig tijd veel resultaat
Je wilt wel vooruit in je vioolspel, maar je hebt zo weinig tijd om te oefenen. Hier zijn een aantal tips om in weinig tijd veel resultaat te behalen.
[Artikel] Vioolspelen met hart en ziel: zo doe je dat!
Je oefent hard en gaat vooruit, maar het lukt je maar niet om écht emotie in je muziek te leggen. Lees in dit artikel de 5 dingen die je kunt doen om mensen te raken met je vioolspel!
[Artikel] 5 Tips om door het plateau van je vioolspel heen te breken
Soms ben je helemaal vastgelopen in je vioolspel en zit je al lang op hetzelfde niveau. Hoe ontwikkel je je verder naar een hoger niveau? Is het nog wel mogelijk?
Voordat ik je de tips ga geven, deel ik graag het pijnlijke verhaal van mijn eigen plateau.
[Artikel] Ouderwets vs nieuwerwets op en om je viool
Al sinds de 16e eeuw bestaat de viool en vanaf toen is veel aan het instrument, de onderdelen, de materialen en ook de strijkstok veranderd.
In dit artikel presenteer ik een aantal oude en nieuwe zaken met daarbij de toelichting hoe je de beste keuze maakt voor jezelf.
[Artikel] Je leert het snelst mooi en goed vioolspelen als je DIT oefent…
Oefenen is wat je vioolspelen maakt of breekt. Je kunt een goede docent hebben, talent hebben, een mooi instrument hebben, maar zonder een hoop uren studeren komt er van dat vioolspelen niet zoveel terecht.
Maar wat doe je dan tijdens dat oefenen? Hoe krijg je het beste resultaat van al die uurtjes ploeteren?
[Artikel] 6 Slimme tips om toonladders te studeren op de viool
Toonladders zijn als het ware een laboratorium voor je techniek. Toonladders studeren kun je zien als het leren van vocabulaire en grammatica om de taal die muziek heet te leren spreken.
Wel is het belangrijk dat je slim studeert en dat je een goede keuze maakt voor welke toonladder je studeert en hoe je dat doet.
Dit artikel geeft je wat slimme tips om te bepalen welke toonladder je het beste op dit moment kunt studeren, hoe en waarom.
[Artikel] 5 Meest vage instructies uit je vioolles verhelderd
Viooldocenten zeggen weleens vreemde dingen. Soms krijg je wellicht een instructie waar je helemaal niets wijs uit wordt.
Dit artikel verheldert een aantal veel gedane vage uitspraken en legt uit waarom ze gedaan worden.