Gratis artikelen over vioolspelen en online vioollessen
Meer dan 100 artikelen en video’s over viool leren spelen:
Wil je viool leren spelen? Misschien is onze online cursus speciaal voor volwassen beginners interessant voor je!
[Video] Welke maat viool heb je nodig? (voor je kind of jezelf)
Handige tabel om op basis van de armlengte de juiste maat viool te bepalen voor jou of jouw kind. Dit artikel geeft uitgebreide informatie over vioolmaten.
Viool kopen voor beginners: welke is het beste en waar let je op?
Als beginner wil je een goede viool kopen, maar ook niet te veel geld uitgeven. Als viooldocent leg ik hier precies uit waar je op moet letten:
[Video] Bekijk een week in mijn leven als tweelingmoeder, professioneel violiste en online ondernemer
In deze video neem ik je naar een opname met mijn pianiste, achter de schermen bij mijn online onderneming, een Latijnse Mis en meer!
Leer altviool spelen als violist
Naast je viool kun je met bijna dezelfde techniek een prachtig instrument bespelen met een diepe warme klank: de altviool. Zo leer je als violist alt spelen:
Geschiedenis van de strijkstok
Waar de strijkstok nu haast belangrijker is dan de viool, gooiden de 17e eeuwse fiedelaars hun versleten stok weg na gebruik. Ik neem je graag mee in de eeuwenlange geschiedenis van de strijkstok:
5 Tips voor een heldere articulatie op de viool
Klinkt je vioolspel af en toe rommelig? Door te spelen vanuit je vingertoppen in plaats van vanuit je armen, kun je een heldere klank maken met een goede articulatie. In deze video leg ik uit hoe dat werkt voor de linkerhand en de rechterhand.
24 Streeksoorten op de viool
De viool is een instrument met heel veel mogelijkheden, omdat je de klank kunt kleuren met de strijkstok en je streektechniek.
In dit artikel beschrijf ik de 24 verschillende manieren om te strijken op de viool. Hiermee kun je inspiratie opdoen voor je eigen spel door nieuwe streeksoorten te leren.
[Video] 5 Tips om te strijken met een prachtige klank op de viool
In deze video geef ik je 5 tips hoe je je streektechniek op de viool kunt verbeteren zodat je kunt spelen met een mooie toon: 1) De Saaie Streek Oefening Strijk met hele stok goed recht tussen toets en kam en probeer een regelmatige volle toon te maken. De afstreek en...
Oefeningen voor een soepele strijkstokhouding
Mooi vioolspelen leer je door vloeiend te strijken met een ontspannen strijkstokhouding. In dit artikel deel ik meerdere oefeningen die je kunnen helpen bij de motoriek, souplesse en de stabilisatie om te spelen met een prachtige klank.
[Video] Vibrato leren op de viool in 5 stappen
Vibrato geeft je vioolspel een mooie warme zangerige klank
Helaas worstelen veel violisten met vibrato en velen leren het nooit echt goed
In deze video geef ik je 5 stappen waarin je een prachtig vibrato kunt leren:
Hoe wordt een viool gebouwd?
Het bouwen van een viool vraagt ontzettend veel vakmanschap en kennis. Een viool bestaat uit veel onderdelen die allemaal begrepen moeten worden en nauwkeurig met de hand in elkaar gezet. Lees hier de 8 basisstappen die gemaakt worden bij het bouwen van een viool om meer inzicht te krijgen in dit interessante proces.
[Video] 4 Tips om goed te leren strijken op de viool
Wil je een mooie klank maken op je viool?
In deze video leg ik de basis uit van een een goede streektechniek:
De video is gericht op de beginselen van het strijken. Hiermee is deze geschikt voor beginners, maar ook gevorderde violisten die al jaren spelen kunnen profiteren van het verbeteren van hun basistechniek.
Strijkstokhoudingen door de eeuwen heen
In de strijkstokhouding heeft elke vinger een aparte functie De manier waarop je je strijkstok vasthoudt en strijkt is van grote invloed op je toonvorming, je technische mogelijkheden en je muzikale expressie. Aan de strijkstokhouding en het vioolspel in het algemeen...
[Video] Beginnen met vioolspelen: Zo hou je je strijkstok vast
Leer vloeiend strijken met een mooie klank door een goede ontspannen strijkstokhouding! De manier waarop je je strijkstok vasthoudt en of deze houding flexibel en ontspannen is, maakt een groot verschil voor de klank die je maakt op de viool.
[Video] Beginnen met vioolspelen: Zo hou je je viool vast
Leer mooi vioolspelen met een goede en comfortabele vioolhouding! Of je nu net begint met vioolspelen of dat je al jaren bezig bent. Het is altijd goed om je basistechniek te blijven controleren en optimaliseren.
Strijk op verschillende contactplaatsen op je viool en verander je klank
Boeiend en expressief vioolspelen doe je door bewust te spelen met verschillende klanken
Het mooie van de viool is dat je zelf je klank kunt vormen en verschil kunt maken in de toon. Bijvoorbeeld op een piano kun je enkel de suggestie wekken van klankvorming.
Hoe verander je de klank in je vioolspel?
Welke soorten violen zijn er?
De viool wordt het meest bespeeld van alle strijkinstrumenten uit de vioolfamilie, die bestaat uit de viool, de altviool en de cello. De viool ontstond al rond 1550 in Italië.
In dit artikel gaan we eerst langs de geschiedenis van de viool en haar voorlopers, dan naar de huidige ‘familieleden’ van de viool en daarna naar de soorten violen die we nu kennen.
[Video] Hoe stem ik mijn viool?
Wil je zelf je viool leren stemmen? Bekijk dan deze video:
Viooldocente Zlata legt je uit hoe je je viool kunt stemmen met een stemvork, piano of stemapparaat.
[Interview] Hoe een goede strijkstok je kan helpen met je vioolspel
Interview met Bernd Müsing, eigenaar en maker van Arcus strijkstokken, over hoe een goede strijkstok je kan helpen met je vioolspel, hoe je je ideale strijkstok vindt en de laatste innovaties op het gebied van strijkstokken.
Top 3 Mooiste en makkelijkste studieconcertjes voor viool (gratis bladmuziek!)
Ontwikkel je speltechniek en muzikaliteit met de mooiste studieconcertjes of geniet van het luisteren ernaar.
Als je één tot twee jaar vioolles hebt, ben je waarschijnlijk je eerste beginnersboek voorbij en kun je gaan beginnen met het spelen van eenvoudige concertjes.
Dit zijn vioolconcerten of concertino’s die zo gecomponeerd zijn dat ze met een eenvoudige techniek en in de 1e positie te spelen zijn, maar wel erg muzikaal zijn.
Interview met Zlata Brouwer bij Amsterdam FM
Eigenares Zlata Brouwer mocht een uur lang los bij Amsterdam FM in het geweldige kunst en cultuur programma van Bert van Galen.
Ze hebben het over kunst en cultuur dus, esthetiek, klassieke muziek, de viool, Zlata’s persoonlijke verhaal en bedrijven.
Luister hier het interview terug:
[Artikel] 5 Mythes over carbon fiber strijkstokken ontkracht
Net als bij tennis rackets is carbon fiber in veel gevallen een beter alternatief voor hout. Op een goedkopere en betrouwbaardere manier kunnen goede eigenschappen aan strijkstokken toegekend worden.
Er bestaan nogal wat mythes over carbon fiber strijkstokken en die ontkracht ik in dit artikel om je zo de informatie te geven die je nodig hebt om je ideale strijkstok te selecteren.
[Video] Beginnen met vioolspelen
Wil je beginnen met vioolspelen?
In deze video deel ik tips, advies en geef ik je wat eerste oefeningen speciaal voor jou als beginner.
[Artikel] Wat is het niveau van jouw vioolspel? Welke niveaus zijn er?
Het is allemaal niet zo absoluut wat nu precies het niveau is van je vioolspel. Muziek kent veel verschillende kanten en vaardigheden, zoals gehoorontwikkeling, muzikaliteit, repertoire, speltechniek, samenspelvaardigheden, theorie kennis en meer. Je niveau is het samenkomen van al deze aspecten. Binnen bijvoorbeeld speltechniek zijn er ook weer verschillende vlakken, zoals intonatie, streektechniek, toonvorming etc. In dit artikel help ik je op weg.
[Video] Wat zijn de verschillen tussen violen? Demonstratie en advies…
Hoe kies je de viool die het beste bij jou past?
Violiste Zlata demonstreert de collectie van Zlata Strijkinstrumenten en licht de verschillen tussen violen toe.
[Video] Vind je ideale viool!
In deze video geef ik je tips voor het selecteren van een viool die perfect past bij jou en jouw spel.
[Artikel] Kant-en-klare antwoorden op lastige, niet-zo-grappige of juist goede vragen van ‘dreuzels’ die niet vioolspelen
Hoe ga je daar nu mee om… mensen die niet vioolspelen. Je omgeving ziet je vast weleens met je vioolkoffer lopen of horen je vertellen over je hobby/passie/uitlaatklep/lifestyle. Vaak komen er dan allerlei vervelende vragen op je af waar je niet direct het antwoord op weet… of vragen die je zo vaak krijgt dat je het eigenlijk helemaal zat bent.
Ik begrijp je! Ik krijg die vragen al meer dan twintig jaar. Toch is het belangrijk dat we niet onze neusjes in de lucht doen, maar dat we proberen anderen te inspireren met onze passie: muziek en vioolspelen. We willen immers enthousiasme uitdragen. Maar… dat mag natuurlijk best met een vleugje humor.
[Artikel] Durf weer te kiezen voor schoonheid!
De drie grote uitdagingen van ons cultuurbeleid. Zlata Brouwer, violiste en eigenares van Zlata Strijkinstrumenten, is kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 voor Forum voor Democratie.
[Video] Vind je ideale strijkstok!
In deze video leg ik uit hoe je strijkstokken moet uitproberen, waar je op moet letten bij het kopen van een strijkstok en hoe je jouw ideale strijkstok vindt.
[Artikel] Effectief oefenen op je viool: in weinig tijd veel resultaat
Je wilt wel vooruit in je vioolspel, maar je hebt zo weinig tijd om te oefenen. Hier zijn een aantal tips om in weinig tijd veel resultaat te behalen.
[Artikel] Vioolspelen met hart en ziel: zo doe je dat!
Je oefent hard en gaat vooruit, maar het lukt je maar niet om écht emotie in je muziek te leggen. Lees in dit artikel de 5 dingen die je kunt doen om mensen te raken met je vioolspel!
[Artikel] 5 Tips om door het plateau van je vioolspel heen te breken
Soms ben je helemaal vastgelopen in je vioolspel en zit je al lang op hetzelfde niveau. Hoe ontwikkel je je verder naar een hoger niveau? Is het nog wel mogelijk?
Voordat ik je de tips ga geven, deel ik graag het pijnlijke verhaal van mijn eigen plateau.
[Artikel] Ouderwets vs nieuwerwets op en om je viool
Al sinds de 16e eeuw bestaat de viool en vanaf toen is veel aan het instrument, de onderdelen, de materialen en ook de strijkstok veranderd.
In dit artikel presenteer ik een aantal oude en nieuwe zaken met daarbij de toelichting hoe je de beste keuze maakt voor jezelf.
[Video] Tsjechische strijkstokkenmaker laat zien hoe je een strijkstok opnieuw moet beharen
Eigenares Zlata bezocht enkele dagen de vioolbouwers en strijkstokkenmakers in Tsjechië bij wie ze een workshop volgde. In dit filmpje is te zien hoe de strijkstokkenmaker een strijkstok opnieuw behaart. Het is haast meditatief om naar te kijken!
[Artikel] Zomerse wellness voor je viool -> 3 Essentiële onderhoudstips
Het goed onderhouden en verzorgen van je viool zorgt ervoor dat je instrument langer meegaat, langer mooi blijft, je groter onderhoud of schade voorkomt en het belangrijkste… dat je viool even mooi blijft klinken.
Doe je mee met de jaarlijkse schoonmaak en onderhoudsbeurt?
[Artikel] Je leert het snelst mooi en goed vioolspelen als je DIT oefent…
Oefenen is wat je vioolspelen maakt of breekt. Je kunt een goede docent hebben, talent hebben, een mooi instrument hebben, maar zonder een hoop uren studeren komt er van dat vioolspelen niet zoveel terecht.
Maar wat doe je dan tijdens dat oefenen? Hoe krijg je het beste resultaat van al die uurtjes ploeteren?
[Artikel] In 4 stappen naar samenspelen met plezier en een mooi resultaat
Samenspelen is één van de leukste dingen van muziek maken. Muziek is tenslotte een sociale bezigheid.
Dit artikel geeft je een aantal tips hoe je het samenspelen tot een succes kunt maken.
[Artikel] 6 Slimme tips om toonladders te studeren op de viool
Toonladders zijn als het ware een laboratorium voor je techniek. Toonladders studeren kun je zien als het leren van vocabulaire en grammatica om de taal die muziek heet te leren spreken.
Wel is het belangrijk dat je slim studeert en dat je een goede keuze maakt voor welke toonladder je studeert en hoe je dat doet.
Dit artikel geeft je wat slimme tips om te bepalen welke toonladder je het beste op dit moment kunt studeren, hoe en waarom.
[Artikel] Carbon-fiber strijkstok vs houten strijkstok
Wat zijn de verschillen tussen een carbon-fiber strijkstok en een houten strijkstok?
Wat zijn de voordelen en de nadelen van beide? Wat is het meest ideaal voor jou?
Dit artikel legt alles uit over carbon-fiber strijkstokken en beantwoordt deze vragen.
[Artikel] 5 Mythes rondom je Strijkstok ontkracht
In de ‘vioolwereld’ doen mond-tot-mond behoorlijk wat fabeltjes de ronde.
In dit artikel ontkracht ik 5 mythes rondom je strijkstok, paardenhaar, het strijken en de historie hiervan. Ook laat ik zien wat er precies gebeurt met de snaar als je strijkt.
[Artikel] 5 Meest vage instructies uit je vioolles verhelderd
Viooldocenten zeggen weleens vreemde dingen. Soms krijg je wellicht een instructie waar je helemaal niets wijs uit wordt.
Dit artikel verheldert een aantal veel gedane vage uitspraken en legt uit waarom ze gedaan worden.
[Artikel] 15 tips voor een succesvol concert
Publiek blij kunnen maken met je muziek is één van de belangrijkste onderdelen van het vioolspelen.
Om een concert, auditie of voorspeelmiddag zo goed mogelijk te laten verlopen, geef ik je hier een aantal tips.
[Artikel] 5 Weetjes om je streektechniek te verbeteren en een mooiere klank te maken
Als je vioolspelen met zingen vergelijkt, is de viool de longen en de strijkstok de stem en mond.
Met deze 5 praktische tips kun je meteen aan de slag om je streek en dus je klank te verbeteren.
[Artikel] 7 Tips om een mooie toon te maken op je viool of altviool
Het is heel goed om technisch bezig te zijn en veel repertoire te spelen. Soms moet je echter wat meer aandacht schenken aan ‘hoe’ je speelt.
In dit artikel licht ik een tipje van de sluier op van toonproductie: wat voor klank creëer jij op je viool of altviool?
[Column] Zo werd ik professioneel violiste…
Ik heb lang getwijfeld en had er veel moeite mee, maar graag deel ik in dit blog toch een zeer persoonlijk verhaal met jullie… Met een brok in mijn keel zit ik dit te typen.
Ondanks dat ik vioolles heb sinds mijn achtste en muziekles nog eerder… is het een hobbelige weg (nee, achtbaan!) geweest om mijn vak en broodwinning te maken van vioolspelen.
[Artikel] Zo gaat je vioolspel als volwassene snel vooruit!
Bijna de helft van mijn vioolles praktijk bestaat uit volwassen leerlingen. Veel daarvan zijn als volwassene begonnen met vioolspelen. In de jaren dat ik fulltime lesgeef ben ik er inmiddels aardig achter gekomen wat de valkuilen zijn. 5 Tips om jezelf, als volwassen leerling, niet te saboteren
Twee ontdekkingen vind ik het meest interessant…
[Artikel] Alles wat je moet weten over hars en harsen
Harsen… Alle strijkers hebben ermee te maken! Dit korte artikel vat ik de belangrijkste dingen over hars samen. Hars je te weinig, dan glijdt de strijkstok over de snaren zonder geluid te maken of met een vegerig geluid. De paardenharen van de strijkstok zijn dan te glad. Hars je te veel, dan wordt de klank schel en sta je in een stofwolk.
[Artikel] Hoe je een stukje op gehoor kunt naspelen op je viool of altviool
Er zijn heel veel oefeningen om te leren je muzikaal gehoor te verbeteren en hiermee stukjes op gehoor te kunnen naspelen. Het stellen van de juiste vragen aan jezelf is hierbij essentieel.
In dit artikel geef ik een aantal tips en voorbeelden van oefeningen.
[Artikel] Hoe belangrijk is een strijkstok? Hoe vind je je ideale strijkstok?
Het vinden van je ideale strijkstok is nog moeilijker dan het vinden van een viool, altviool of cello.
Dit artikel kan je helpen met hoe je een goed referentiekader opbouwt en hoe je uiteindelijk je ideale strijkstok selecteert.
Als je je ideale strijkstok hebt gevonden, kun je zowel technisch als muzikaal meer bereiken. Je kunt opeens loopjes spelen die je daarvoor niet kon. Je kunt opeens klanken uit je instrument halen, die niet mogelijk waren met je oude strijkstok.
[Artikel] Hoe je een 5 snarige viool kunt dempen
Toen ik viool wilde leren spelen ben ik begonnen met een akoestische viool met 4 snaren maar ik miste wat, ook heb ik een elektrische viool in handen gehad.. Nog steeds miste ik wat. Een 5e snaar op een elektrische bridge viool bracht uitkomst, precies wat ik nodig had.
Eenmaal in mijn bezig was hij nog wel te luid, ik zette er een demper op voor 4 snarige violen maar dat was wel gevaarlijk want.. Gevaar dat het zou vallen. Dus ging ik op onderzoek uit.
Er zijn verschillende methodes om je viool te dempen. Knijpers, magneten, ijzeren en rubberen dempers, de iets minder bekende “wire mute” en nog vele anderen. Mijn zoektocht begon met kijken et het beste werkte…